April april april…
- Mette Mikkelsen
- 31. mar.
- 6 min læsning
For mig er en ny måned en god anledning til at få opdateret kalenderen set tilbage på den måned, der gik og frem på måneden, der kommer. En lille stund hvor jeg mærker den tærskel, enhver ny måned inviterer til; at sige ‘farvel og tak’ til måneden, der er gået og ‘hej og goddag’ til den måned, vi træder ind i.

Farvel og tak til marts…
Vi har passeret marts, hvor en af de unitariske mærkedage er generalforsamlingen. I år blev jeg valgt ind i bestyrelsen, og da vi konstituerede os, blev jeg valgt som bestyrelsesleder.
Jeg er spændt på at træde ind i rollen som bestyrelsesleder for Unitarisk Kirkesamfund. Jeg er optaget af de ritualer og ceremonier, der fletter sig ind og ud af menneskelivet. Jeg glæder mig til at være med til at udvikle vores unitariske fællesskab, så vi kan være et levende fællesskab, der har noget at byde på i det helt almindelige menneskeliv, hvor hverdagens pligter fylder, og den globale støj og larm virker tiltagende. Et unitarisk mødested der kan være med til at nære vores håb og drømme, og hvor vi sammen kan være nysgerrige på livets store spørgsmål.
Jeg glæder mig til at lære den lille unitariske medlemskreds bedre at kende. Jeg oplever, at mange af os, der kommer i Unitarernes Hus, mærker forbindelsen til det, der er større end os gennem forbindelsen til naturen, musikken eller det flow, der er i at skabe kunst eller et godt måltid. Eller som for mig lige nu gennem det at skabe og forme denne lille tekst med en intention om at røre dit hjerte med ideen om nærende fællesskab og stærke relationer.
For mig er det fællessangen, der er den direkte adgang til ‘det store fælles', der kan være svært at have ord for. Så når I møder mig til en andagt, kan det sagtens være med tårerne trillende ned ad kinderne, for jeg bliver så rørt over musikken, sangen og ordene, der måske er blevet sunget gennem flere hundrede år.
Forårsjævndøgn
Jeg blev også dybt rørt ved jævndøgnsandagten, som Marianne Nørregaard så smukt formidlede, og Kristoffer Hyldig spillede så blidt og kraftfuldt på det nye flygel.
Det hele gik op i en højere enhed!
Vi hørte H.C. Andersens historie om Tepotten, den finurlige og rørende fortælling om stolthed, tab, ydmyghed og genoprejsning. Den revnede tepotte bliver et symbol på, at det bristede kan blive smukt igen, og at vores liv får dybde, når vi tør leve videre med ar og erfaring, og måske uden bitterhed. Den historie fik mig til at tænke på en lille tekstbid fra en af Leonard Cohens sange ‘There is a crack, a crack in everything, That's how the light gets in.’ Det er vores sprækker og sårbarheder, der er med til at give livet fylde, kraft og at det er der, det spændende sker.
Marianne ledte et lille ritual, hvor vi såede morgenfruefrø. For mig var det en anledning til at reflektere over, hvad det mon er for projekter, jeg gerne vil se gro i den kommende tid. Jeg glæder mig hver morgen over morgenfruernes grokraft, når jeg står ved min vindueskarm og drikker min morgenkaffe.
Og vi sang. Vi sang Halfdan Rasmussens ‘Noget om Kraft,’ hvor vi finder følgende vers:
Thi alle steder er det samme under
og samme kraft, som gør sjælen stum.
Og alle vegne går folk og grunder
på livets dybe mysterium.
For mig er der noget dybt unitarisk i det vers. Tænk, hvis udgangspunktet var, at vi så på alt det, der samler os og i stedet for det, der adskiller os. Det vil jeg gerne øve mig i og være med til at få ud i verden.
Tak, Marianne for at bringe os så smukt og stærkt ind i sommerhalvåret!
Kristoffer fortalte undervejs lidt om musikken, han spillede. Vi hørte bl.a., at Claude Debussy fik et stipendium til at studere i Rom, og at det ikke var en særlig lykkelig tid for ham. Der kom alligevel nogle betagende værker ud af den periode.
Hårene rejste sig i nakken, da Kristoffer gav den gas med Debussy på det nye Steinway. Tak for det, Kristoffer!
Tænk, at vi har et rum, hvor vi sammen kan sætte os i andagt og fordybelse én time en helt almindelig torsdag i marts. Og at det rum, det fællesskab, den stemning, der er skabt og forvandlet af nærvær, ord, ritual og musik, kan nærer vores håb og drømme for sommerhalvåret. Det var jo slet ikke en almindelig torsdag, det var magisk!
Hej april!
Og hvad byder april så mon på?
Jeg har gennem flere år været optaget af at følge årshjulet og årstidsritualerne. Bevægelsen gennem årshjulet bliver kun stærkere af at bevæge sig sammen i et fællesskab. Det håber jeg også, vi får videreudviklet i Unitarisk Kirkesamfund.
Igen i år har jeg fundet vej til et online-forløb med Maria Lisette Jacobsen som guide gennem månedernes gang. Måske du kender Maria fra Hyldemors Have? Jeg er spændt på at gå i de samme fodspor endnu et år og komme lidt dybere i årstidernes rytme. Så her i starten af april tager jeg igen Marias bog Blandt urter og elverfolk - årets gang i Hyldemors Have frem, og se hvad april mon har i vente. Hun skriver i afsnittet om april:
‘Det grønne, der føltes væk for evigt, spirer atter frem alle steder. Brændenælder, anemoner og skovmærke på vej. Frejas kraft bruser i alt. Det sitrer og giver plads til kredsløbets magi. Død og genfødsel. Nyt liv. Det er tid at søsætte nye projekter, ridende på frugtbarhedens blide medvind og velsignet af Sol med hendes milde, lægende solskinshænder.’
Tak til Maria for de inspirerende ord.
Udover naturens brusende kraft som vi kan mærke her i april. Byder april også på en række dage med unitarisk indhold. Jeg håber, at vi ses til nogle af dem:
Vores unitariske ungdomsforløb er godt i gang:
lørdag den 5. april: arbejder vi sammen med Mikael Fabrin om et forløb om myter, heltens rejse og de unges egne værdier.
lørdag den 12. april: skal vi på en unitarisk gåtur, hvor vi bl.a. skal opleve naturen i stilhed og bygge et jordalter. Det sker på Halsnæs, vi mødes kl. 11.30. Hvis du er interesseret i at gå turen med de unge, er du velkommen. Turen er ca. 6 km. Skriv til Gitte på kontoret for tid og sted.
søndag den 27. april: træner de unge aktivisme og medborgerskab ved at stå for en samtalecafé om et emne, der interesserer dem. Det er kl. 17, og alle er velkomne i kælderen på Dag Hammerskjölds Allé 30.
Sigtet med ungdomsforløbet er, at de unge får praktisk erfaring med nogle af de unitariske værdier. Vi skaber et samtalerum på tværs af generationer, hvor nysgerrighed og fri tænkning er i centrum. Vi oplever sammen naturens storhed og får tænkt over vores medansvar for jorden og alt levende. Vi oplever det unitariske fællesskab, hvor vi søger at gå til hinanden og livets store spørgsmål dogmefrit og med en åben og nysgerrig tilgang.
Gennem forløbet bliver de unge (og deres familier) klar til at træde fra barndommen og ind i ungdommen med de rettigheder og pligter, der følger af det. Ungdomsceremonien er den 10. maj kl. 11, hvor alle er velkomne.
Jeg håber også, vi ses den 22. april kl. 17, når vi markerer Jorden Dag. Jeg glæder mig allerede til Mariannes andagt. Det bliver helt sikkert en stund, der vil sætte mange tanker og refleksioner i gang om vores relation til vores hjem: Jorden.
Slutningen af april byder også på et bestyrelsesmøde og et møde i kirkeudvalget. Det bliver alt sammen meget spændende.
Påske
April byder også på påske og påskeferie, hvor mange af os har særlige traditioner, som:
- at spise en påskefrokost med venner og familie,
- at klippe og sende et gækkebrev,
- eller bare at glæde sig over foråret og en gul-gul påskelilje.
Nærende traditioner, der måske forbinder os med venner og familier.
Påsken håber jeg at bruge i sommerhuset i Skåne med venner og familie. Jeg glæder mig til roen og fordybelsen og at blive suget ind i arbejdet med at forme årets ungdomsceremoni. Hvilke sange, ord og ritualer er de helt rigtige til dette års unge, hvad kan støtte dem i overgangen fra barn til ung, og hvordan kan ceremonien formes så den også hjælper de unges familier til at forstå at de unge er forandret og klar til dette nye stadie af deres liv.
Jeg håber også at gense filmen ‘Life of Brian’ af Monty Python fra 1979. Jeg har en fornemmelse af, at der er mange unitariske ledetråde i den satiriske film, der udfordrer religiøs dogmatik, autoritetstro og flokmentalitet – alt sammen pakket ind i skøn, britisk og absurd humor. Mon ikke jeg kan finde den påske-klassiker på DR eller SVT i påskedagene.
Invitation
Jeg håber for dig, der har givet sig tid og ro til at læse mine strøtanker om aprils kalender, at du føler dig inviteret til at være lidt mere nysgerrig på, hvad der giver din hverdag, din april, dit sommerhalvår og dit menneskeliv næring, saft og kraft.
Du er også hjertelig velkommen i Unitarernes Hus til nogle af de begivenheder, vi har i april. Måske er der noget, der kan være trædesten til et liv med mere fylde, når vi i fællesskab funderer over livets store spørgsmål.
Jeg håber, at vi ses!
Comments